Dagboek
Online formulieren

Geslachts-gelijkheid

Duurzaamheid

Internationaal

Burgerparticipatie

Huldebetoon aan de slachtoffers van de overstromingen in België Plenaire vergadering van maandag 19 juli 2021

Beste collega’s,

De zware overstromingen die ons land en vooral Wallonië geteisterd hebben, hebben het leven van duizenden mensen verwoest en meerdere gemeenten letterlijk van de kaart geveegd. De aangrijpende beelden van deze natuurramp, die zovele landgenoten totaal ontredderd heeft achtergelaten, staan op ons netvlies gebrand.


De menselijke tol is zwaar, zeer zwaar: ten minste 36 doden en meer dan honderd vermisten.


Duizenden landgenoten hebben om hulp gevraagd. Velen van hen hebben hun hele hebben en houden verloren. Sommigen waren op zoek naar een onderkomen voor de nacht, anderen naar iets om te eten.


Van vele slachtoffers werd het hele levenswerk in enkele ogenblikken tijd door de watermassa verzwolgen: al hun bezittingen werden door het water meegesleurd, hun woning is vernield.


Nu het water weggetrokken is of nog wegtrekt, wordt de omvang van de verwoesting duidelijk: vernielde huizen, ontwortelde bomen, auto's die op hun dak liggen, wegen die onberijdbaar geworden zijn. Op vele plaatsen heerst er nog totale chaos.


Bij een ramp van die omvang worden we tegelijk overmand door gevoelens van diepe droefheid en grote bezorgdheid over de toekomst.


Uiteraard is de hulp voor de getroffenen nu onze eerste prioriteit.


Niettemin moeten we uit deze gebeurtenissen lessen trekken, opdat we steeds snel kunnen ingrijpen om de schade van dergelijke rampen binnen de perken te houden.

De woorden van troost lijken futiel in het licht van de wanhoop van degenen die net alles verloren hebben. Toch delen wij vol ontroering in het verdriet van de beproefde gezinnen en willen wij dat alle maatregelen genomen worden om alle slachtoffers van deze ramp zo goed mogelijk te helpen.


Wij willen ook hulde brengen aan de redders – brandweer, Civiele Bescherming, politie, leger - en aan al degenen die in een geest van bewonderenswaardige menselijke solidariteit aan de reddingsacties deelgenomen hebben.


Namens onze Assemblee heb ik tevens een boodschap van steun gericht aan mijn ambtgenoten van de Nederlandse Tweede Kamer en de Duitse Bundestag, want ook in die twee landen, en in het bijzonder in Duitsland, hebben deze overstromingen een verwoestende impact gehad.


Als teken van medeleven met de slachtoffers en hun dierbaren wordt er een dag van nationale rouw afgekondigd op dinsdag 20 juli. De vlaggen aan ons Parlement en alle openbare gebouwen zullen halfstok hangen.


Om twaalf uur zullen de sirenes van de hulp- en interventiediensten in het hele land loeien. De bevolking zal uitgenodigd worden een minuut stilte in acht te nemen.


Ik heb de fractievoorzitters en –voorzitsters of hun vervanger verzocht mij morgen om twaalf uur op het Natieplein te vergezellen voor deze minuut stilte. De Senaat zal zich eveneens bij dit plechtige moment aansluiten.


Daags voor deze dag van rouw en herdenking verzoek ik de Kamer een minuut stilte in acht te nemen als blijk van hulde aan de slachtoffers van dit ongekend zware noodweer.

Eliane Tillieux

Newsletter

Door het coderen van de gegevens en het verzenden van dit formulier erkent de klant kennis te hebben genomen van de gebruiksvoorwaarden van de website en de bescherming van de persoonlijke gegevens en deze te hebben aanvaard.

Een unieke ervaring

We doen er alles aan om u een veilige en persoonlijke navigatie te bieden. Hiervoor gebruiken wij cookies om u aanbiedingen te doen die zijn afgestemd op uw interessegebieden, om anoniem statistische gegevens te verzamelen en om uw bezoek zo aangenaam mogelijk te maken.