Dagboek
Online formulieren

Geslachts-gelijkheid

Duurzaamheid

Internationaal

Burgerparticipatie

HERDENKING VAN DE AANSLAGEN IN BRUSSEL

HERDENKING VAN DE AANSLAGEN IN BRUSSEL
PLENAIRE VERGADERING VAN DONDERDAG 23 MAART 2022

Beste collega's,

Op 22 maart 2016 schrok ons land op door twee terreuraanslagen die vrijwel gelijktijdig plaatsvonden. Er kwam op brutale wijze een abrupt einde aan mensenlevens, families werden hard getroffen, dromen en toekomstplannen werden kapotgeslagen en ons land, dat dacht gevrijwaard te blijven van terroristische daden, werd getroffen door onbeschrijflijk leed.

We waren verbijsterd over de gruwel van deze wreedheden die een directe aanval zijn op zowel ons land als onze waarden en onze manier van leven.

Geconfronteerd met deze aanslagen moesten wij veerkracht en standvastigheid tonen om verder te gaan en tegelijkertijd haat en geweld af te wijzen.

Het proces tegen de daders van de aanslagen in Brussel is vandaag al meer dan vijf maanden aan de gang. De woorden die in de rechtszaal worden uitgesproken, stellen de slachtoffers en getuigen in staat zich deels van hun trauma en pijn te bevrijden.

Vorig jaar verwelkomden we hier in de Kamer de organisatie "Retissons du lien" in het kader van de Internationale Dag van Samenleven in Vrede, die jaarlijks op 16 mei plaatsvindt. Deze organisatie, een pionier in Europa, verenigt nabestaanden of overlevenden van de aanslagen in Brussel en Parijs, eerstelijnswerkers en families die zich zorgen maken over de betrokkenheid van een van hun kinderen bij de jihadistische ideologie. Het doel is te verbinden in hun leed om zo zichzelf te herpakken door hun ervaringen te delen en om stigmatisering te voorkomen. Dat werd mooi geïllustreerd door de levensgrote fotoportretten van groepsleden die in december vorig jaar in het Peristilium zijn tentoongesteld.

De daders van aanslagen en geweld hebben één duidelijk doel: onze individuele vrijheden en de democratie vernietigen. Deze terreurdaden vormen daarom een aanslag op de fundamentele waarden van onze beschaving: verdraagzaamheid, het rechtsbeginsel, het recht om anders te zijn en de vrijheid van meningsuiting.

Laat ons deze gebeurtenissen uit het verleden herdenken en laat ons strijden tegen berusting, tegen de verleidingen van het populisme en tegen alle vormen van extremisme en fanatisme om zo te streven naar een vreedzamere en respectvollere samenleving.

Het is daarom de plicht van elk van ons om alle initiatieven aan te moedigen die essentieel zijn voor een menselijkere en rechtvaardigere samenleving waarin geen plaats is voor geweld.

Ik geef nu graag het woord aan minister Dermagne.


Geachte collega's,

Mag ik jullie verzoeken een moment van stilte in acht te nemen ter nagedachtenis van alle slachtoffers van terroristische aanslagen in België en van alle Belgische slachtoffers van aanslagen in het buitenland?

Newsletter

Door het coderen van de gegevens en het verzenden van dit formulier erkent de klant kennis te hebben genomen van de gebruiksvoorwaarden van de website en de bescherming van de persoonlijke gegevens en deze te hebben aanvaard.

Een unieke ervaring

We doen er alles aan om u een veilige en persoonlijke navigatie te bieden. Hiervoor gebruiken wij cookies om u aanbiedingen te doen die zijn afgestemd op uw interessegebieden, om anoniem statistische gegevens te verzamelen en om uw bezoek zo aangenaam mogelijk te maken.