Dagboek
Online formulieren

Geslachts-gelijkheid

Duurzaamheid

Europa

Burgerparticipatie

Eerbetoon aan de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië Plenaire vergadering van donderdag 9 februari 2023

Beste collega's,

De beelden van en de reportages over de zeer zware aardbevingen die in de vroege ochtend van maandag 6 februari het zuidoosten van Turkije en het noorden van Syrië troffen, hebben bij ons allen een diepe indruk nagelaten. Het natuurgeweld heeft enorme verwoestingen aangericht in de tien getroffen provincies, en in het bijzonder in de steden Gaziantep, Diyarbakir en Hatay.

Volgens de recentste officiële cijfers loopt het aantal doden intussen op tot meer dan 16.000. Los van de menselijke tol hebben miljoenen overlevenden geen dak meer boven het hoofd, geen vervoer, en is alle infrastructuur vernield, net in de periode van het jaar met zeer barre weersomstandigheden.

De internationale gemeenschap, en de EU-lidstaten in het bijzonder, hebben al heel wat hulpoperaties opgezet voor de noodlijdende bevolking.

Het EU-mechanisme voor civiele bescherming werd onmiddellijk geactiveerd en tot nu toe werden er 31 search and rescue-teams en 5 medische teams uit 23 landen uitgestuurd. De voorzitster van de Europese Commissie en de Zweedse premier  - Zweden zit momenteel de Raad van de Europese Unie voor -  hebben al aangekondigd dat ze in maart in Brussel een donorconferentie willen organiseren, in samenspraak met de Turkse autoriteiten, om geld in te zamelen bij de internationale gemeenschap voor hulp aan de bevolking in Turkije en Syrië.

België heeft medische hulp toegezegd via de B-FAST-teams, en zal ook financiële steun verlenen voor de wederopbouw. Tal van humanitaire organisaties, waaronder de organisaties van het Consortium 12-12, zijn meteen in actie gekomen om hulp te bieden. Onze assemblee heeft via haar interne communicatiekanalen een oproep tot solidariteit met de slachtoffers van de aardbevingen gedaan.

Ook de burgers zetten hun schouders onder hulpacties voor de overlevenden van de ramp. In Brussel, en ook in andere steden met een grote Turkse gemeenschap, worden er kleding, voedingsmiddelen en basisproducten ingezameld. Zo konden er al meerdere auto's en bestelwagens worden volgeladen met hulpgoederen voor Turkije.

Ik heb de heer Mustafa Şentop, voorzitter van de Turkse Grote Nationale Assemblee, een brief gestuurd om het medeleven van onze assemblee te betuigen en onze grote solidariteit met de Turkse bevolking uit te drukken. Ons medeleven en onze solidariteit gaan uiteraard ook uit naar de Syrische bevolking.

 

Eliane TILLEUX,

Kamervoorzitster

Newsletter

Door het coderen van de gegevens en het verzenden van dit formulier erkent de klant kennis te hebben genomen van de gebruiksvoorwaarden van de website en de bescherming van de persoonlijke gegevens en deze te hebben aanvaard.

Een unieke ervaring

We doen er alles aan om u een veilige en persoonlijke navigatie te bieden. Hiervoor gebruiken wij cookies om u aanbiedingen te doen die zijn afgestemd op uw interessegebieden, om anoniem statistische gegevens te verzamelen en om uw bezoek zo aangenaam mogelijk te maken.